Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2007 19:21 - Още един поглед върху интернет-живота
Автор: fauve Категория: Други   
Прочетен: 15422 Коментари: 17 Гласове:
1



Подкрепям напълно lemonpie. С tin4e също съм съгласна донякъде. Хвърлям в blog.bg още един поглед върху on и of. Той е от книгата Духless на Сергей Минаев. Признавам, че е малко груб, на моменти и циничен, но е интересен за дебат. Само вмятам, че Духless е събирала прах по сергиите, докато руските блогъри не са започнали да пишат за нея. В момента е абсолютен хит в Русия и по продажби надхвърля “Шифърът на Леонардо”. Ето и пасажчето:

 

 

“Мрежата е пълна с хора, които страдат от липса на общуване или внимание. Хора, които са готови да обсъждат с теб до три часа сутринта проблема на “парниковия ефект” или да си разменят с теб цинични цитати от творчеството на Сорокин. Заради тези неща интернет е много привлекателно нещо...

И наистина, пълната анонимност дава възможност на просяка да се превърне в олигарх, на изрода – в красавец, на затворения самотен алкохолик – в сърцето на компанията, на мъжа – в жена (случват се и такива неща) и обратното. Зная много случаи, когато студент, който се издържа само със стипендията си в Урал, години наред си пише с някоя московска красавица, като й се представя за могъщ бизнесмен (естествено, неженен). А “двадесет и пет годишната” красавица съответно се оказва пъпчива ученичка.

Твърдението, че мрежата е наводнена само с хора с психически отклонения е пълна глупост. Да, може би техният процент не е малък. Но в действителност няма никакви “психари от интернет”, “сексуални маниаци от мрежата” и “извратеняци от киберпространството”. Това не са някакви си митични мутанти. Потребителите на мрежата сме ние с вас. Да, да, ти си този, който по ICQ на момичето, с което си се запознал преди пет минути във форума: “Искам да те чукам на мръсната маса”. Твоят колега е този, който се киска гадно и оставя коментара си под грижливо изпратената от някого снимка “Момичето и конят”. Всички автори на ужасяващи рисунки с трупове, с разкъсани хора и с порно с пришълци ходят на работа, срещат се с теб в метрото и седят на съседната маса в кафенето...

Други живеят в мрежата, защото нямат къде другаде да живеят. Не в смисъл на жилищна площ. Те са ментални клошари. Не са интересни на никого, в по-голямата си част са мизерни, подтиснати и бездарни хорица. В реалния живот работят като системни администратори, дребни чиновници, нископоставени служители в рекламни агенции, уебдизайнери, които за десет години тъй и не са създали нито един шедьовър, журналисти-многостанници (по 50 долара на колонка) – изобщо все някакви затормозени синекури, озлобени срещу целия свят, който не им позволява да реализират стремежа си към лидерство. Техният наполеонов комплекс се излива в интернет, където те се правят на идейни вождове, разпръсквайки около себе си “идеологическата прогресивна мътилка” в цели пасажи. В мегабайтове с кухи манифести, изпълнени с откраднати речеви обороти, гарнирани с цинизми, и заимствани лозунги от сорта “Големият брат вижда всичко” и “Аз съм враг на държавата”...

Разбира се, сред тях се срещат разумни, талантливи и наистина оригинални хора. Сблъсквал съм се с много такива в интернет. Но изключението само потвърждава правилото. Когато сравниш броя на малоумниците, психопатите и глупаците с броя на нормалните интересни хора, можеш да се определиш като златотърсач, който е пресял един тон пясък, за да намери едно пърченце самородно злато...

Единствената разлика на мрежата с реалния свят е в това, че тук тълпата се усеща много по-ясно. Ти виждаш как една личност се откроява от общия брой посетители в даден сайт и тамошните обитатели започват един след дрг да я ритат с крака, за да я вкарат в стадото. Ако в реалния живот изречената дума се разтваря в атмосферата, то тук написаните букви остават в мрежата. Четеш развитието на диалога, виждаш как в началото един по един, а после като лавина един след друг, копирайки се един другиго, те се нахвърлят върху някого и му запушват устата, докато цялата територия на форума не се изпълни с техните абсолютно сходни изказвания. И всеки различен здравомислещ глас потъва в това море.



Тагове:   още,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lemonpie - *бахти колко е прав!
31.05.2007 21:01
И как хубаво е описано. Мдам, ето това показва колко са различни хората онлайн. Защото на улицата никой няма да седне да гледа извратено порно пред останалите. Никой няма да ме обиди, пък тук обидите се сеят от всякъде, не знам какво ще поникне след тях...
10х за цитата.

Поздрави и нека не потъваме в морето никога,
цитирай
2. fauve - Няма
31.05.2007 22:18
Няма да потъваме :)
Поздрави и на теб
цитирай
3. nio - Откъса от Духлес е страхотен, както ...
05.06.2007 01:26
Откъса от Духлес е страхотен,както и самата книга Странно че няма посещения и коментари.
Написах ти един коментар още като го постна и като кликнах за да го изпратя,установих че доставчика ми е спрял интернета.Въобще кофти късмет с тоя постинг.
Поздрави
цитирай
4. fauve - И на мен ми е странно,
05.06.2007 09:10
nio, че цитатът не трогна "колегите". Ама какво да се прави, може би е по-гот да се вълнуваш от чуждите проблеми, отколкото да се вглеждаш в себе си ;)
И за Духлес съм напълно съгласна с теб. Идва ми да я постна цялата :-D
Поздрави и на теб
цитирай
5. mattea - А да видиш следващата му книга
05.06.2007 10:24
Media Sapiens колко е дива....
Тоя тип им амного идеи.
Вярно сюжетите леко куцат и развръзките не са реални но идеите и темите коитоповдига са луди просто много добри.
цитирай
6. gioia - fauve :))
05.06.2007 13:37
постни я де - поне не е постна :))))
целувки!
цитирай
7. fauve - mattea,
05.06.2007 17:04
благодаря ти за коментара. Ще я потърся и ще си я изчета с кеф :)
цитирай
8. fauve - Хе-хе,
05.06.2007 17:06
gioia, по-лесно ще ми е да ти я дам :)
цитирай
9. dennis - Все пак...
08.06.2007 12:23
добре е да го има и този виртуален свят - анализиран или не.
Анонимността и бързият достъп до много и различни хора предразполагат към външен интерес и подтискат самовглеждането, а това в последствие може да доведе до добър самоанализ.
Поздрав и благодаря за темата :)
цитирай
10. candysays - :)
08.06.2007 14:33
Не е лош откъса, и автора е прав като цяло, в този анализ на Мрежата, но.... просто не обичам цинизма, в никаква форма. Затова не би ми било особено приятно да я прочета...
А и всъщност тук не видях нещо кой знае колко оригинално.... поне в този откъс.

(съжалявам за малко негативния коментар, който се получи, но така мисля)

Поздрави на всички :)*
цитирай
11. fauve - dennis,
08.06.2007 16:57
haresva mi glednata ti tochka. Spored men obshtuvaneto v mrejata e hubavo neshto, stiga da ne izmestva istinskoto.
Pozdrav i za teb :)
цитирай
12. fauve - candysays :)
08.06.2007 17:04
Spored men ne triabva da se otkazvash ot knijkata, samo zashtoto tuk-tam ima po neshto cinichno. (Naokolo, pone okolo men, e sashtiat cinizam). Poniakoga cinizmat se izoblicava samo s cinizam - v prekia i v prenosnia smisal.
A v negativnite komentari poniakoga ima mnogo istina, taka che ne se izviniavai :-D
Pozdravi :)
цитирай
13. nio - candysays, ако всички харесвахме ...
09.06.2007 00:44
candysays,ако всички харесвахме едни и същи неща,живота щеше да е сив и еднообразен.Обикновенно използвам сравнението "еднакви като войнишки шкафчета":-)
Предполагам не си ходила войничка,ама можеш да си представиш за каква скука говоря.:-)
Поздрави
цитирай
14. mery67 - хора страдащи от липса на внимание ...
09.06.2007 22:25
хора страдащи от липса на внимание има навсякъде.Просто нета е една голяма говорилня и един отворен прозорец към необятното информационно пространнство.Всеки си има свои мотиви да пребивава в това пространство.Не съм съгласна с охарактелизирането на хората които са тук.Просто трябва да приемем че светът се промени и общуването прие по специфични форми .Блога е също една от тях.Поздрав!
цитирай
15. candysays - :))
11.06.2007 10:48
@ Fauve, радвам се, че така си приела думите ми :) Аз наистина рядко се изказвам така, не знам какво ми стана тогава... ;)))
Права си, по принцип цинизма е често и защитна реакция, и аз усещам хората, които са (и когато са) цинични, защо са, и не се "отказвам" от тях, заради това. Но аз вярвам че има и други начини... А може би просто съм горещ привърженик на друг стил изказване/ писане за нещата- който пък на много други хора не им понася и им се струва наив(истич)ен...
Както и да е. "На вкус и цвьет, тавариш ньет", както казва дядо ми (сиреч не сме еднакви по вкус, хората, всеки си има предпочитания ;)

@ Драги nio, правилно предполагаш ;) -не съм ходила "войничка"... :) Но наистина си представям, че сигурно е нещо ужасно уеднаквяването там... Аз съм винаги "за" показване на характер и индивидуализъм! Аз съм за личността, така да се каже... :)))*

Поздрави и на двама ви! :)
цитирай
16. joker07 - мда,
20.06.2007 09:41
хубав е цитата... вярно, това е писано сигурно в малко по-друг етап от развитието на интеренет, предвид все по-масовото навлизане на микрофони и камери, които да удостоверят самоличността на интеренет пътешественика. това изключва доста спекулации относто външност, пол и притежавани качества. разбира се това става най-вече при по-лична комуникация, инак по различните сайтове, блогове, форуми и т.н. все още е възможно да си напълно анонимен.
цитирай
17. nav - Мда,
06.07.2007 16:10
както обикновено постингът ти е витаминозен.
Думата блогорея добре се връзва в контекста на цитата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: fauve
Категория: Други
Прочетен: 252905
Постинги: 53
Коментари: 465
Гласове: 4709
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031