Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2007 21:55 - Какви хора се наричат български журналисти
Автор: fauve Категория: Други   
Прочетен: 6722 Коментари: 19 Гласове:
0

Последна промяна: 08.11.2007 22:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Взимам повод от следната сценка, описана в излезлия вече в нета утрешен брой на в. “Новинар”. Там е разказано как журналистка от в. “Шоу” предложила на Иван Костов да му направи... свирка в кулоарите на парламента. Влязла да прави интервю със Стефан Софиянски, но кой знае защо хукнала да преследва Костов. Ето ги цитатите: "Заради вас напуснах българската журналистика, след като дадохте интервю в "Нощен труд" и признахте, че сте учил за летец в Украйна. Кои са вашите кукловоди от Русия? За 10 години ме вкарахте в психиатрия и мен, и сестра ми. Казахте, че хората в България са предатели. А сега искате ли да ви направя свирка?"

Както и да е, извели я били двама охранители от НСО.

Но какво прозира зад тази, на пръв поглед, любопитна случка?

Първо – в жълтите вестници работят откачени хора. Може да сме го подозирали, но вече е доказано. Не зная на вас как ви се струва, но според мен нормален човек, който се има за журналист, няма да крещи истерично, доколкото разбирам от написаното, насред парламента. Тук оставям на страна факта, че жълтите вестници са сред най-четените както и това, че голям процент от писанията в тях са измислици. Но е очевидно, че там няма абсолютно никаква цедка дори за психическото състояние на журналистите, а какво остава за професионален, образователен, морален и прочие ценз.

Това е само акцент, разбира се.

Но тази жена някой я е взел на работа. Друг й е издал журналистическа карта. Трети я е пуснал да влезе в българския парламент и четвърти се е съгласил да й даде интервю. Очевидно е, че няма никаква пречка за всеки луд да стане журналист. Кой се крие зад имената във вестниците, никой не знае.

Според мен е крайно време да започне масиран обществен дебат за състоянието на българската журналистика. От това какви хора се кичат с доверието да ни представят ставащото до това какви са медиите в България. Защото и онзи ден четох в нета, че Европейската комисия написала в последния си доклад, че българската преса е зависима от икономически интереси. И всички знаем, защото е обществена тайна как главни редактори или издатели се наговарят с влиятелни хора и срещу незнайно какви облаги им правят смазваща за аудиторията си реклама. Може би на тези медийни шефове им трябват психически лабилни хора, които да изпълняват безропотно поръчки?!

Не зная дали преходът в България е свършил, но ми се струва, че в българската преса дори още не е започнал.



Тагове:   какви,   наричат,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - не се ебавай с журналята!
08.11.2007 22:35
нема да се закачате и ебавате тук с журналистите в БГ, ей! Те са най свестните хора, ясно ли е!
Христо Ботев, поетът, също беше журналист, а не футболист или майстор по PVC дограма! Факт е това!
цитирай
2. nakom - Има само едно име
08.11.2007 22:45
Венелина ГОчева - звездата от 24 часа.На Боби Зюмбюлев ученичката
цитирай
3. maymi - Остави докладите на европейската комисия :)))
08.11.2007 23:17
Първо - независима журналистика няма. Както и да ти звучи това. Журналистът е зависим поне от редактора или от собственика на медиата. Дори в. "Таймс", като собственост на Мърдок...бе излишен е коментара, нали :))
А що се отнася до качеството на журналистите, медиите или публикуваните материали/предавания - те са точно такива, каквито се потребяват към момента. Яйцето и кокошката...обратното е - потребителят определя темите и качеството на материалите.
цитирай
4. анонимен - за пореден път
08.11.2007 23:24
се чудя как подобен текст ражда такива идиотски коментари? Не стига явно до нивото на което да се проумее.
цитирай
5. анонимен - Къвто е народат, таквиз са и журн...
08.11.2007 23:47
Къвто е народат, таквиз са и журналистите. Едно към едно!
цитирай
6. анонимен - E tova sa kazva bUlgarin
09.11.2007 10:38
http://emotewar.com/users.php?user=triping
цитирай
7. анонимен - Az rabotq v redakciq na jult vestnik ...
09.11.2007 11:08
Az rabotq v redakciq na jult vestnik i iskam da kaja na avtora da ne postavq vsi4ki pod ob6t znamenatel, za6toto 90% ot kolegite mi imat jurnalisti4esko obrazovanie. Sy6toto se otnasq i za psihi4eskoto systoqnie - da ne dava ocenki taka lesno, za6toto predpolagam ne e psihiatyr, a ako e, iskreno go syjalqvam, 4e po cql den trqbva da raboti s naistina ludi hora. Pozdravi na vsi4ki v bloga!
цитирай
8. fauve - :)
09.11.2007 11:47
анонимен 1 - сравнението с Ботев никак не е удачно, напротив. А иначе журналистите в България обществото не ги закача изобщо, само някой разсърден политик от време на време. Така че нямай грижа.

nakom - не зная дали е само едно име, струва ми се, че трябва да са повечко. Но все от някъде трябва да се започне.

maymi - така е и не така. Защото от подобно разбиране на нещата страдаме всички. Едно е да си зависим от виждането на редактора или собственика, друго е да си зависим от икономическия му интерес. Думата е по-скоро корупция, а не чисто мисловна независимост. макар да се припокриват в голяма степен. А това да не се занимаваме с решенията на Европейската комисия ме разби, честно.

анонимен 5 - и ти си прав, но трябва да се борим срещу това. Да не говорим, че сред "народа" не всички са еднакво прости и продажни. От тях трябва да се избират и журналистите и за този подбор говоря. Същото е и с политиците впрочем.

анонимен 7 - разбира се, че не поставям всички под един знаменател. Сто на сто в твоята редакция има много яки хора, но си сложи ръце на сърцето и кажи, че няма такива, и то не малко, които не са за там. Навсякъде е така, но сред журналистите би трябвало да е малко по-различно.

Поздрави на всички :)
цитирай
9. zharko - Поздравявам те за позицията!
09.11.2007 13:11
Журналистът не е журналист, ако е дупедавец!
Поздрави!!
Бъди себе си!!!
цитирай
10. petyotsekov - Интересно
09.11.2007 13:32
Уважавам позицията ти, но хайде и ти, с ръка на сърцето, си кажи колко журналисти познаваш наистина и какви хора са те. Прочети си пак текста и виж дали не обобщаваш, дали не слагаш цялата гилдия под общ знаменател заради един частен случай - очевидно превъртяла жена, очевидно от несериозен вестник. Разбира се, че няма колектив, в който да няма кретени. Защо сред журналистите "би трябвало да е по-различно"? Те да не са морален коректив на обществото? Може и да им се иска на някои, но не са. И сред даскалите има луди, и сред докторите, и сред поповете. Да не говорим за лудите сред политическата класа - тия естествени лидери на нацията. Я се огледай преди да съдиш.
цитирай
11. анонимен - petyotsekov - pozdravqvam te, n...
09.11.2007 13:52
petyotsekov - pozdravqvam te, napylno sym syglasna s teb, misleh da napi6a to4no su6tite ne6ta! Pozdravi ot nomer 7
цитирай
12. galinabg - И си права, и не
09.11.2007 14:41
си права! В журналистическите среди има много светни и принципни хора, има и такива, които за няколко сребърника, е може и повече, са готови да сътворят хиляди гнусотии...За съжаление.
цитирай
13. boykab - До анонимния
09.11.2007 17:15
Приятелю, нали виждаш, че журналист е едно (ти самият посочваш Ботев), а журналиствующа недоучена патка с претенции е друго. Дори и когато е полуизучена като каките на гореописаната. Никой не закача ЖУРНАЛИСТИТЕ. Този текст ти показва нещо за недоносчетата, които се самонаричат журналисти заради някаква диплома - я иззубрена, я купена, я извръткана.
цитирай
14. lucasbg - 7, като raboti6 в редакцията на жълт ...
10.11.2007 00:18
7, като raboti6 в редакцията на жълт вестник, я кажи - там не ползвате ли кирилица? а? а що се отнася до т.н. българска преса - 50 процента свободни съчинения, 40 - агенция Фокус, 10 БТА (щото пари струва)
цитирай
15. lucasbg - п. с. доста години съм работил по ...
10.11.2007 00:19
п.с. доста години съм работил по вестници. до един "сериозни национални всекидневници"
цитирай
16. lucasbg - до Петьо Цеков
10.11.2007 00:22
все пак всеки ден чета вестник "Сега" (интернет изданието). Бъди здрав.
цитирай
17. annie87 - :P
10.11.2007 12:41
И аз мисля, че не може да се поставят всички журналисти под един знаменател. Аз уча журналистика в момента, влезнала съм в тази специалност с три изпита ... и защото положих много усилия с пот на челото. Смятам да продължавам напред ... да уча, за да Ви покажа, че може да има и качествена журналистика и да се разгранича от тези песевдо хорица, които кой знае къде са завършили..и незнам с какви цели се опитвяат да практикуват нещо подобно. Смятам, че в България ... въпреки измислените телевизии и жълтата преса ... има и много други хубави радиа, телевизии, както и доказали се хора в тях! :) Надявам се, че все пак нашите университети ще създадат едно по-добро поколение от журналисти.... но това зависи до голяма степен и от самите нас!!!
цитирай
18. fauve - :)
13.11.2007 09:30
petyotsekov - не познавам много журналисти, но и не мисля, че е нужно, защото ми се струва по-важно да ги преценявам като продукт, а не просто като хора. Препрочетох си поста, както ме съветваш, и виждам, че съм казала точно това. Прочетох и някои от нещата в твоя блог, очевидно си доста изявен. Само че виждам, че в текстовете си се опитваш да си точно това, което отричаш - морален коректив. И точно това ти е различното от учителите, лекарите и прочие - имаш възможност да формираш обществено мнение в по-големи размери. Жалко, че не го осъзнаваш.

galinabg - сигурно има свестни хора, не го отричам. Просто питам какви са критериите за оценка в тази професия и кой е пуснал там продажниците.

annie87 - радвам се, че имаш амбиции и ти пожелавам да успееш. Само един съвет - не слушай много какво те учат в университета, там реалността винаги малко или много е паралелна. Истината винаги е вътре в нас :-Р
цитирай
19. анонимен - Не бъркайте журналистиката с жъ...
21.11.2007 17:07
Не бъркайте журналистиката с жълтите вестници. Не казвам, че няма добри и сред тях, но са принудени да пишат и измислят неща, щото иначе и чака глад... За стотинки човек може да продаде всичко...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: fauve
Категория: Други
Прочетен: 253672
Постинги: 53
Коментари: 465
Гласове: 4709
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930